Projects

  • Great Ormond Street Hospital: IMRI (Southwood Courtyard Project)

    Great Ormond Street Hospital: IMRI (Southwood Courtyard Project)
    • Banyards Service: Commissioning
    • Client: Kier
    • Sector: Healthcare
    • Completion Date: 2018
    • Services: Commissioning management

    The new three-storey building extending from the existing operating theatres at the heart of the site will enable surgical teams to check whether complex procedures have worked – before their patients wake up.

    The building contains an Intraoperative Magnetic Resonance suite as well as physiotherapy and rehabilitation facilities.

    The scheme covers:

    • New Physiotherapy Department at Level 02
    • New Intraoperative MRI Scanner Suite at Level 03
    • New plant areas at Level 04
    • BREEAM Very Good

    Great Ormond Street Hospital (GOSH) is an international centre of excellence in child healthcare. Together with their research partner, the UCL Great Ormond Street Institute of Child Health, they form the UK’s only academic Biomedical Research Centre specialising in paediatrics. Since its formation in 1852, the hospital has been dedicated to children’s healthcare and to finding new and better ways to treat childhood illnesses.

    Great Ormond Street Hospital receives 252,389 outpatient visits and 43,778 inpatient visits every year (figures from 2016/17). Most of the children they care for are referred from other hospitals throughout the UK and overseas. There are 63 different clinical specialties at GOSH; the UK's widest range of specialist health services for children on one site.


  • Great Ormond Street Hospital: CICU

    Great Ormond Street Hospital: CICU
    • Banyards Service: Commissioning
    • Client: Kier
    • Sector: Healthcare
    • Completion Date: 2018
    • Services: Commissioning management

    The project relates to the CICU Expansion which is located at level 4 of the Premier Inn clinical building (PICB) at Great Ormond Street Hospital (GOSH).

    The new services installations shall generally re-utilise the existing primary infrastructure and distribution systems within the building. A dedicated new supply and extract AHU shall be provided to serve the isolation suite within the new accommodation. The main works to level 04 will be in specific areas of the floor, this being the SW corner where the new CICU bedrooms and isolation suite are to be incorporated. For this area of the floor the existing services are to be fully stripped out and reconfigured to suit the new CICU layout and services requirement.

    The bedheads units within the bedrooms are to be replaced with bedhead units incorporating a higher level of services to suit an HDU application. The existing services shall be uprated to suit the new bedhead provision and new lighting requirements within the rooms. 

    The existing ventilation/ cooling and heating services are to remain as existing, albeit remounted and refitted as necessary to suit the electrical works that will need to be undertaken. The new works will involve the adaption of the existing drainage at level 03 of the building which is anticipated will be occupied and operational at the time when the CICU expansion works are carried out.


  • St Helier Hospital: ITU-HDU and Day Nursery

    St Helier Hospital: ITU-HDU and Day Nursery
    • Banyards Service: Design
    • Client: Artelia
    • Sector: Healthcare
    • Completion Date: 2017
    • Services: MEP design

    The new Intensive Care and High Dependency department (ITU-HDU) and the new Day Nursery projects are both located on the St Helier hospital site.

    The brand new day nursery will be specially-designed and purpose-built, and will be in a quiet corner of St Helier’s grounds surrounded by woodland. The new day nursery will provide child care support for the staff of Epsom & St Helier NHS Trust for children aged up to five during school term-time and with a play scheme that runs throughout school holidays for children aged from five to 12.

    The new ITU-HDU department will accommodate the specialist units providing intensive care (treatment and monitoring) for people who are in a critically ill or unstable condition.


  • Furse Platt Senior School

    Furse Platt Senior School
    • Banyards Service: Design
    • Client: Royal Borough of Windsor & Maidenhead
    • Sector: Education
    • Value: £6.9m
    • Completion Date: 2019
    • Services: MEP design, Energy Design, Lighting Design, Utilities Design and Planning

    Working closely with the project architects, Atkins, Banyards developed an elevation design that maximised daylight into the space. With 100% of the teaching spaces averaging above 300 lux from daylight alone, meaning that the already energy efficient LED lighting can be used sparingly throughout the year.

    To prevent this sunlight from overheating the spaces, Banyards utilised the exposed concrete mass in the ceilings and the feature Atria in the centre of the building to create a passive cooling strategy. Using Hybrid Ventilation Units, air is blown across the concrete ceiling slab to keep it cool. In summer, hot air is transferred from the classrooms into the triple height atria where it rises to vent from high level louvres to create a stack effect.

    All occupied spaces in the building pass CIBSE overheating criteria TM52 through these ventilation methods, saving the requirement for costly and environmentally damaging air conditioning.

    The design was completed with high efficiency gas boilers feeding underfloor heating, which runs at a lower temperature than many other wet heating systems to reduce energy. To meet a council requirement to generate 10% of a new build’s energy on site, 60m2 of photovoltaic panels were installed on the roof, which should produce enough electricity (9 MWh) to meet the annual ventilation load for the building.

    The building as designed will perform approximately 25% better than building regulations requirements for energy performance and will provide a world class learning environment for the children attending the school.


  • Greenford School

    Greenford School
    • Banyards Service: Design
    • Client: Osborne/Ealing Council
    • Sector: Education
    • Value: £8.5m
    • Completion Date: 2018
    • Services: MEP design, Energy Design, Lighting Design, Utilities Design and Planning

    We were appointed to complete the MEP design for a new teaching block on the site of a recent 9 block PFI scheme in Ealing, West London. The new block was to be completed using a modular off-site construction method, with Ealing Council as the client.

    The school had to comply with the criteria of the London plan. This meant that the building has to achieve an emissions target 35% lower than the national targets set in Part L of the building legislation, complying with the London Plan part 9 cooling hierarchy. We used dynamic simulation modelling to show that the building passed CIBSE overheating criteria TM52.

    As a result of the simulation, we showed that the lightweight structure lacked thermal mass to assist with offsetting peak daily room temperatures and developed a solution which could provide natural cooling within the building by taking advantage of increased mass and night time cooling.

    A traditionally constructed building has a concrete slab that absorbs heat during hot weather. However, we worked with the SIP construction company to come up with a new solution for their panels that integrated a high-density plasterboard into their wall construction, adding additional thermal mass.

    With this new fabric solution, we were able to show the building complied with TM52, using a hybrid natural and mechanical ventilation solution to cool the teaching spaces. This included the south facing science labs that experienced significant heat gain from experiments using Bunsen burners (for example). This immediately greatly reduced the energy demand of the building by removing the need for cooling using air conditioning and improved the thermal comfort for the occupants.

    The modular construction company has now added the high-density plasterboard recommended by us to their standard constructions used on projects nationwide.

    The new teaching block features a large double height glazed facade over a café area that needed to be designed to limit solar gain. We simulated the annual sunlight that the café was exposed to and designed a feature brise soliel solution that limited the direct radiant gain energy into the space. 

    As part of our due diligence and commitment to sustainability, we designed the heating system with a simple looped connection point for connection to a future district heating network.

    With the school being made up of multiple blocks and surrounded by many commercial properties within a densely populated residential area, the project represented an ideal addition to a potential network to help diversify the load profile in the area. Ealing Council are committed to establishing heat works across the borough in the future.

    With the school block being part of an existing campus, the design had to integrate with existing BMS, access control, fire alarm and CCTV systems and the construction had to be mindful of the fact that the block was being built on an active school site.

    Following the London plan’s hierarchy: Be-Lean, Be-Clean, Be-Green - we approached the energy strategy balancing the additional up-front investment of high-efficiency equipment against the lower running costs. Once a balance had been achieved between these two factors, we looked to achieve the remaining portion of the 35% reduction using renewables.

    A number of energy sources were reviewed, such as biomass and CHP, however, with a large south facing roof the use of PV was an obvious choice for the renewable energy source and aligned with Ealing Councils Energy Strategy, including off site monitoring.

    We specified a 155m2 photovoltaic array to ensure the building passed the London plan and provided the school with a source of income as most of the electricity generated during the hot summer months would be exported to the grid as the school will be largely unoccupied for holidays. The school has successfully achieved BREEAM very good and will provide a first class learning environment for the students.

     


  • Cox Green School, Maidenhead

    Cox Green School, Maidenhead
    • Banyards Service: Design
    • Client: Faithful and Gould
    • Sector: Education
    • Value: £117,000
    • Completion Date: 2017
    • Services: MEP design, Energy Design, Lighting Design, Security and Access Design, Utilities Design and Planning, Technical Advisor (retained by Client for D&B)

    This school is located in a densely populated residential area close to the centre of Maidenhead on an extremely constrained site shared by a leisure & community centre, football club, church and council offices. On this project, Banyards had to engage with key representatives from the school, local authority and numerous representatives from the neighbouring properties.

    Works were delivered strategically in several phases in order to minimise any disruption to the other stakeholders; specifically the downtime associated with loss of electricity at defined times, which was carefully programmed and communicated.

    This phase was primarily an enabling works package undertaken in a six-week summer shutdown period to facilitate the demolition and construction of a new dining block, teaching accommodation and refurbishment of science laboratories.

    Banyards worked with the school to identify the services affected by the works to enable the school to continue offering external holiday-club and community services.


  • Lancaster Royal Grammar School

    Lancaster Royal Grammar School
    • Banyards Service: Design
    • Client: Eric Wright FM
    • Sector: Education
    • Value: £320,000
    • Completion Date: 2017
    • Services: MEP design, Utilities Design and Planning, Technical Advisor (retained by Client for D&B)

    The scope included mechanical and electrical design services to refurbish a boiler and heating system; delivered in multiple phases in an occupied boarding school on an extremely constrained campus located close to Lancaster city centre.

    With a limited six-week school holiday period, works commenced during termtime, while the school was occupied, and hence required detailed planning and a considered approach to phasing.

    Banyards produced a programme-of-works through dialogue with the Estates Manager and Head Teacher during the tendering process. The programme became the key document for all parties to manage the construction activities and the school timetable. The age of the existing 160-years old building meant that the route of the services was critical to not spoil the aesthetics but also to ensure the installation was safe and efficient. Banyards worked closely with the various stakeholders to agree these routes through detailed surveys and site-walks accompanied by the client.


  • St Crispin’s School

    St Crispin’s School
    • Banyards Service: Design
    • Client: Faithful and Gould
    • Sector: Education
    • Value: £1.8
    • Completion Date: 2016
    • Services: MEP design, Energy Design, Lighting Design, Security and Access Design, Utilities Design and Planning

    This project included the refurbishment of sixth-form accommodation working on an existing live and constrained site in an urban area located on the main A329.

    The programme-of-works accommodated the multi-phase aspect of the project and incorporated stakeholders’ needs such that the utility works and upgrades were undertaken out-of-hours to mitigate any loss of teaching time.

    Banyards developed a thermal model of the existing accommodation and simulated numerous scenarios to identify the optimum environmental solution that could be afforded within the budget.

    The existing building suffered from overheating and Banyards provided three options supported with graphs and reports during the modelling phase to upgrade the fenestration strategy and expose the concrete soffit, in order to transform the enviroment of the building during the warmer summertime months.


  • CASS

    CASS
    • Banyards Service: Commissioning
    • Client: The City Business School
    • Sector: Education
    • Completion Date: 2018
    • Services: MEP validation survey

    The City Business School was founded in 1966, its MSc in Administrative Sciences began in 1967 with the transition to MBA in 1979.

    In 2002 the school moved to new premises in the London Borough of Islington and changed its name as part of a strategy formed by Lord Currie of Marylebone, to compete as an international business school in a market dominated by US universities.

    The school had previously been spread out across the City of London's Barbican Centre development. Half of the £40 million funding for the new building came from the reserves of City University of London. The school also received a gift from the Sir John Cass's Foundation, founded in 1748 to educate children in the City of London. The school changed its name to reflect the support of the Foundation. 


  • Tokio Marine - 20 Fenchurch Street

    Tokio Marine - 20 Fenchurch Street
    • Banyards Service: Commissioning
    • Client: Tokio Marine
    • Sector: Commercial Offices
    • Value: £9.5m
    • Completion Date: 2016
    • Services: Client Commissioning Validation

    Tokio Marine Europe, one of the world’s leading commercial insurers, appointed Banyards to undertake the client commissioning validation role on their new European headquarters at 20 Fenchurch Street.

    The project consists of the Cat B fit-out of levels 5-9 with the building targeting a BREEAM ‘Excellent’ rating. Tokio Marine employed Banyards as their specialist commissioning consultant to manage the verification, testing and commissioning of the building services installations within their floor areas.

    Our role includes:

    • Reporting on the validation processes associated with the existing base-build services installation prior to the commencement of the fit-out works.
    • Review, comment and reporting on the Subcontractor’s proposed installation drawings from a commissionability standpoint.
    • Managing and reporting on the services installations in respect of the fit-out works to levels 5 to 9. 
    • Witnessing and verifying the commissioning of the mechanical and electrical services
    • Witnessing and reporting on the seasonal commissioning process to be undertaken post-completion of the project.

© Banyards 2019. All rights reserved.